Kiełkowanie ziemniaków podczas przechowywania? Poznaj nasze unikalne rozwiązanie ARGOS w oparciu o substancję pochodzenia naturalnego – olejku pomarańczowym.
ARGOS jest środkiem o działaniu kontaktowym, więc termin aplikacji wyznaczamy na podstawie obserwacji ziemniaków podczas przechowywania. Optymalny termin to, gdy pierwsze kiełki staną się widoczne (fot. 1 i 2).
Fot. 1 i 2. Optymalny termin aplikacji ARGOS (źródło: UPL Polska)
Podstawową o jaką należy zadbać podczas przechowywania jest utrzymanie odpowiednich parametrów takich temperatura, zaw. CO2,, czy wilgotność powietrza. Nie należy zapominać o odpowiedniej wentylacji zarówno w przechowalniach, w których ziemniaki przechowywane są na pryzmie oraz w skrzynio-paletach. Pomiędzy skrzynio-paletami należy zachować odpowiednie odstępy – odpowiednie ustawienie skrzynio-palet również ma ogromne znaczenie.
Fot. 3. Skrzynio-palety odpowiedni rozstawione w przechowalni. (źródło: UPL Polska)
Zanieczyszczenia, które znajdują się w przechowalni również nie są mile widziane m.in. ze względu na to, że utrudniają przepływ powietrza wewnątrz pryzmy lub skrzynio-palet.
Przed wykonaniem każdej aplikacji klienci mają możliwość skorzystania z analizy obiektu przechowalniczego, podczas której nasz doradca zwróci uwagę na wszystkie czynniki, o które należy zadbać, aby utrzymywać ziemniaki wysokiej jakości podczas przechowywania oraz jak przygotować się do aplikacji ARGOS, w celu zapewnienia jej jak najwyższej skuteczności.
Bezpośrednio na miejscu wykonywane są pomiary jak np. temperatury, zawartości dwutlenku węgla lub przepływu powietrza, dzięki czemu producent może się dowiedzieć jaka jest aktualna sytuacja w jego obiekcie przechowalniczym oraz może liczyć na doradztwo zespołu UPL Crop Service przed przystąpieniem do aplikacji.
Fot. 4. Pomiar prędkości przepływu powietrza. (źródło: UPL Polska)
Wkrótce więcej informacji oraz porad jak przygotować się do aplikacji.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.
error: Content is protected !!
Ta strona korzysta z plików cookie w celu poprawy bezpieczeństwa, wydajności i lepszego zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy poruszają się po stronie. Robimy to, abyśmy mogli ulepszyć naszą stronę internetową dla przyszłych użytkowników. Szczegółowe informacje na temat korzystania z plików cookie na tej stronie można znaleźć i zarządzać nimi w naszej Polityce prywatności.Zgadzam się